Rasul, un adevarat medicament!

“Sapunul este pentru corp asa cum este rasul pentru suflet”. Se spun multe despre ras, ca ingrasa, ca arde calorii, ca este contagios, ca diminueaza durerea sau stresul. Noi am strans cele mai interesante lucruri despre ras. Unele sunt cunoscute de toata lumea,iar altele sunt surprinzatoare.

Din punct de vedere al sanatatii, rasul scade tensiunea si colesterolul rau, creste imunitatea, imbunatateste calitatea somnului, scade stresul, face  bine relatiilor interumane si declanseaza eliberarea de endorfine ce ne dau starea aceea de bine.  Echilibrul emotional al unei persoane  este datorat si rasului, iar o persoana optimista va trai mai mult, va avea un confort psihic mai mare, iar calitatea vietii va fi clar imbunatatita. Se stie ca simtul umorului este semn al inteligentei si ajuta la imbunatatirea memoriei. Cercetatorii de la Universitatea Loma Linda din California au studiat rolul pe care umorul il poate avea asupra sanatatii. Au impartit 20 de adulti in doua grupuri – unul a urmarit filme amuzante si al doilea a asteptat in tacere timp de 20 de minute.Inainte si dupa efectuarea testului, ambele grupuri au primit cate un test de memorie pe termen scurt … Grupul care s-a amuzat a inregistrat rezultate mult mai bune la test, 43.6% comparativ cu doar 20 % la al doilea grup. Cei din grupul care s-a amuzat au inregistrat si un nivel mult mai scazut al hormonului de stres cortizol. Conform cercetatorilor, rasul reprezinta un instrument placut care ajuta la contracararea declinului memoriei la adultii cu varste inaintate.

Beneficiile sociale ale rasului:

Avem tendinta de a rade alaturi de alti oameni decat singuri. Persoanele care rad sincer sunt persoane ce emana siguranta si tind sa atraga alti oameni. In plus, rasul invinge orice bariera lingvistica, indiferent de limba vorbita. Suntem programati sa recunoastem un zambet sincer, creierul nostru fiind programat sa recunoasca rasul fals si ne face sa respingem oamenii care zambesc fals. Cand auzi un ras de scena, sau unul fortat, se activeaza o anumita parte a creierului din cortexul prefrontal medial anterior, care te ajuta sa intelegi emotiile oamenilor. Acest lucru sugereaza ca mintea intra in actiune automat incercand sa descifreze motivul pentru care o persoana rade fortat.

Copii care invata prin glume,invata mai repede. Batranii ce isi mentin umorul, au sanse mai mici sa aiba boli degenerative.   Oamenii care rad impreuna au tendinta sa ramana impreuna, mai ales daca ii leaga o relatie romantica. Statistic vorbind,doi straini au sansa de a face o conexiune daca unul dintre ei sparge gheata cu o gluma. Tot studiile arata ca relatiile de cuplu in care rasul si zambetul sunt folosite ca instrumente de comunicare atunci cand abordeaza un subiect mai delicat se simt mult mai bine imediat dupa discutie si resimt mai multa satisfactie in cuplul lor. In plus, au o relatie mai longeviva.

Locurile de munca in care leaderii au simtul umorului vor avea angajati mai fericiti si mai muncitori.

Unii experti recomanda o doza zilnica de 15 – 20 de minute de ras, la fel ca sportul sau consumul de legume.

Cum radem mai mult ?

Urmarind filme de comedie, inconjurandu-ne de oameni cu simtul umorului, mergem la karaoke, revedem filme care ne-au facut sa radem, ne petrecem timp cu animale de companie.

Studii au aratat ca un zambet fortat intr-o zi grea ne poate ajuta sa depasim situatia diminuand stresul.

O zi in care nu ai ras este o zi pierduta. Charlie Chaplin