Strategie de perfectionare

Increderea in tine este o notiune care descrie senzatia de bine in propria piele, de confort si securitate interioara, de cunoastere a rolului si locului tau printre oameni. Increderea in sine este un semntiment care apare la varsta de cateva luni, se dezvolta si se contureaza in copilarie si adolescenta si se foloseste la maturtitate.

In viata de zi cu zi sunt zeci de situatii, in care diferenta o face capacitatea ta de a avea incredre in fortele tale, de a avea incredre in tine. Partea buna este ca increderea in sine se poate invata, se poate antrena. Un om care are incredre in el, are un avantaj in plus, are curaj, isi poate controla si infrange timiditatea, se poate angaja in actiuni care aparent depasesc capacitatile lui, isi poate depasi momentele grele si depresiile mult mai usor. Sa ai incredere in capacitatea de a gandi, de a invata, de a alege, de a lua decizii, de a te adapta la schimbari… Si inseamna sa stii ca meriti sa fii cu adevarat fericit. Sa ai aceasta incredere de baza este o chestiune de supravietuire. Un om cu incredere in sine lupta si in final, reuseste.

Avem nevoie sa fim increzatori in propriile forte aproape in orice situatie. Fara incredere in sine nu putem avea relatiile pe care le dorim, nu putem evolua pe pe plan profesional, nu putem obtine lucrurile pe care le visam, si nici macar nu putem face fata momentelor dificile.

Iata o strategie utila care poate amplifica nivelul de incredre in tine si te poate ajuta mult mai mult decat crezi.

Rupe-te de obiceiurile proaste

Esti victima unor ritualuri de genul: nu mergi la cinema cu iubitul, mergi la cumparaturi doar daca esti insotita de cineva pe a carui parere te bazezi, ai nevoie de confirmarea celor apropiati pentru a te decide intr-o problema care te priveste exclusiv? In principiu este normal, dar ar trebuie sa te intrebi daca nu ar fi mai bine sa decizi singura.

Lauda-te !

Increderea si respectul tau fata de tine are nevoie sa fie stimulata constant, iar pentru asta trebuie sa-ti rememorezi mereu calitatile. Nu este nevoie ca cei din jur sa-ti spuna ca esti simpatica si inteligenta, trebuie sa-ti repeti tu, tie insati, chestia asta zi de zi. Fa o lista cu 20 dintre calitatile tale-este o cifra normala, nu este deloc mare, gandeste-te la calitatile tale intelectuale, fizice, emotionale si interpersonale. Adauga in dreptul fiecarei calitati o dovada concreta a faptului ca exista. De exemplu- sunt muncitoare, pentru ca am avut sase luni un job part-time, doar ca sa fac bani pentru excursia in Spania! Lauda-te, tu pe tine, dimineata in fata oglinzi,cu toate calitatile de pe lista. Studiaza lista, pentru ca vei avea o alta imaginedespre tine insati!

Stabileste-ti singura obiectivele

Nu lasa pe cei din jurul tau sa-ti stabileasca obiectivele. Este posibil sa fie prea mici sau prea mari fata de ceea ce poti face cu adevarat. Asa ca ai curaj si decide tu care sunt obiectivele pe care vrei sa le atingi. Ia in calcul lista calitatilor tale, si vei descoperi ca lucruri pe care le credeai greu de facut, iti sunt accesibile!

Respira!

Fara apa si fara mancare si sanse de a gasi solutii, pentru ca desi vitale, apa si mancarea nu sunt ca aerul. Aerul este o necesitate continua, imediata si absoluta. In consecinta, a te concentra asupra felului in care respiri, pret de cateva minute, este o cale instinctiva de a creste incredrea in tine. De ce? Respiratia este un factor automat, concentrarea asupra mecanismului, te calmeaza, te ajuta sa te focalizezi. Ia o pauza de “respirat” un minut-doua in orice miment tensionat al zilei, inainte de care a lua o decizie, inainte de a face ceva important. Dimineata in fata oglinzi, in lift, inainte de a intra in biroul sefului, in trafic, la stop, dupa ce un smecher ti-a taiat calea. Asculta si invata ce spune eul tau interior. Intreaba-te “Hei tu, ce faci? Cum te simti?”. Daca reusesti sa atingi un moment de tihna, de liniste, de incredre, tine-l minte !

Spune NU !

Invata sa spui “nu”. Cei care nu au incredere in fortele proprii, nu spun nu. Am ajuns la concluzia aceasta dupa multele dialoguri. Invata sa spui nu, sa refuzi, sa te opui, sa fie la opiniile partenerului, fie a le sefilor, fie ale parintilor. Nu trebuie sa cazi in extrema cealalta. Filtreaza cererile care iti sunt adresate si selecteaza-le pe cele pe care le poti indeplini, care iti plac sau care te avantajeaza.

Fii sincera !

Recunoaste ce iti place, chiar daca amicii si iubitul tau nu agreaza ceea ce iti place tie. Te uiti la telenovele, nu este nici rusine- sunt un mod de defulare, de relaxare, de ce nu ai recunoaste asta. Nu ai luat permisul de conducere, nu spune ca nu te intereseaza sa-l obtii, recunoaste ca nu ai abilitatile necesare. A nu recunoaste neputintele sau pasiunea pentru lucruri care nu sunt agreate de grupul tau este consecinta faptului ca ti-e teama sa nu fii exclusa, respinsa. Dar nu muzica pe care o asculti, filmele pe care le vezi sau a avea sau nu permis auto, fac din tine omul care esti!

Increderea in sine trebuie privita ca un sport, dar nu unul oarecare, ci unul de performanta, pentru care este nevoie de un antrenament sustinut si continuu. Increderea in tine este o deprindere care se invata, care se construieste, mai mult ca oricare alta trasatura de personalitate.