Videochat-ul si prejudecatiile

Videochat-ul este încă un subiect tabu pentru Romania care se vrea a fi o tară cu oameni deschiși la minte, fară prejudecati. Insă se vrea si atat.

Dacă din pură curiozitate intr-o zi ajungi să citești forumurile și articolele pe acest subiect atat de controversat sau daca pur și simplu intrebi oamenii ce parere au despre acest job, brusc vei realiza ca avem atatea prejudecați transmise din mama in fiu incat judecăm oamenii si dupa magazinul in care iși fac cumpăraturile. Majoritatea au o parere proastă, foarte proastă chiar despre acest domeniu și in necunoștiința de cauză. Neștiind ca dacă și ei ar avea sumele unui model in portofel toată percepția s-ar schimba. Majoritatea nu știu ce sa iți raspunda, iar alții vor spune ca nu ar putea sa practice aceasta meserie neștiind nici macar ce presupune acesta.

Totusi, pană la urma este vorba despre o alegere personală, care nu afecteaza pe nimeni și cu nimic pe cei din jurul nostru. Desi opinia publică este foarte reticentă, fetele care lucrează in acest domeniu expun o altă latură a videochat-ului, diferită de prejudecată și opinia publicului larg.

  Dar care este adevarul, pană la urmă?!

Cea mai mare preconcepție fiind faptul că :

videochat = prostitutiei.

Dex-ul ne spune  astfel:

PROSTITÚȚIE (‹ fr.) s. f. 1. Act prin care o persoană consimte, în mod obișnuit, să întrețină raporturi sexuale cu un număr nedeterminat de parteneri, în scopul procurării mijloacelor de existență; fapta comisă de persoana care procedează în acest mod; ocupația persoanei care se prostituează.

Videochat-ul NU reprezintă intreținerea de raporturi sexuale. Un dans sexy, un streaptease virtual NU reprezintă un act sexul intre doua persoane. In videochat nu se intrețin relații sexuale! Foarte multă lume vorbește in necunoștiintă de cauză, nici măcar gandind pentru un moment ceea ce spune. Aruncă cu vorbele, iar ceilalti din spirit de turma urmează multimea. Este mai ușor să arunci cu pietre, decat sa nu judeci si sa iti vezi de treaba ta, să lasi pe fiecare să facă ce doreste, fară a fi judecat, punandu-i etichete: prostituată, curvă, ii place sa faca banii ușor, nu le place munca etc. Dar nimeni din cei care blameaza acest domeniu nu știu, că pentru a face acei bani, pentru a face performanță, trebuie multă seriozitate, muncă, cunoștinte generale solide, cunoșterea cel puțin a limbii engleze la nivel avansat. Sunt fete in acest domeniu care vorbesc fluent in 4 limbi straine. Este o meserie ce se invață, ca și cei care urmeaza calea actoriei. Invață să se transpună in diferite personalități, in funcție de fiecare rol. Si in videochat avem roluri de interpretat, in funcție de fiecare persoană cu care conversam și de personalitatea fiecăruia. Desigur, părerile sunt imparțite. Mai degraba, este o modalitate de a-ți vinde imaginea, brand-ul personal. Tinerele care fac videochat investesc constant in haine, lenjerie intimă, saloane de infrumusețare, machiaj, pentru a crea o imagine dorită de către bărbații care le solicita serviciile.Mai mult, majoritatea celor din exterior sunt convinsi ca videochat-ul presupune să te dezbraci complet in fața camerei si sa faci absolut tot ce iți cere membrul. Cu toate acestea, modelele afirmă ca in foarte multe cazuri, bărbații care le plătesc isi doresc doar o evadare din cotidian, conversații lungi si plictisitoare sau doar o persoană care sa le asculte problemele. Astfel, prin intermediul camerei web, ei pot beneficia de o prezentă feminină placută alături, in mod virtual.

O altă preconcepție este faptul că doar femeile fară studii pot practica acest job, deoarece nu au resursele necesare pentru a-si putea găsi altceva de făcut. Insă adevarul este complet altul: foarte multe femei care lucrează la un studio de videochat sunt absolvente de facultate, masterande, femei cu studii superioare care isi doresc să castige suficient cat să iși permită o viată decentă, lipsită de griji materiale. Veniturile din videochat pornesc de la sute de euro si pot creste proportional cu experienta si abilitatile angajatelor, pană la sume de zeci de mii de euro. Desigur, nu este un job pentru oricine. Fetele care castigă cel mai bine sunt dezinvolte, au indrazneală si incredere in fortele proprii, stiu sa se comporte si să le vorbeasca membrilor  in asa fel incat acestia sa revina si să le caute si a doua oara, au acel lipici la oameni, cunosc limbi straine si au mereu ceva interesant de spus si sunt deschise sfaturiilor si trainnigului de formare, al studiourilor. Important este ca se simt in largul lor si pot să priveasca acest job ca oricare altul. Timiditatea sau frica de „ce vor spune ceilalti” este principalul obstacol, insă poate fi usor depăsit, daca exista un interes real in acest sens.

In incheierea acestui articol vreau să adaug că prejudecățiile sunt scutul oameniilor inchiși, care au niște limite bine stabilite fie de societate, fie de educație sau intiparite de propria familie sau prieteni. Din nevoia de a fi acceptați simțim necesitatea de a asimila judecațiile altora fară a le mai trece prin spectrul propriu. Cert este că persoanele care aleg aceasta profesie și reușesc să-și trateze jobul cu responsabilitate si implicare, reușesc să iși schimbe viata și să iși urmeze ulterior adevaratele pasiuni, intr-o țară care ne vrea inrobiți in cotidianul mizer și săracăcios, gandindu-ne doar la ce punem pe masă maine, cu ce platim chiria si facturiile.